Brænd igennem


Af: Vibeke Morsing | 05. september 2017


Lars Klingert har været i studiet for at indtale sin bog "Brænd igennem", som handler om klar formidling og kommunikation, og om at få sit budskab ud til tilhørernes hjerne og hjerte.

Bogen blev i november 2016 udgivet af forlaget Lindhardt og Ringhof og er på 176 sider. Den er nu også blevet indtalt som lydbog i Multimediestudiet.

Bogen er til dig, der gerne vil blive bedre til at brænde igennem med dit budskab. Den kan bruges af alle, der gerne vil kunne tale eller holde oplæg i en større eller mindre forsamling. Hvad enten det er et oplæg på jobbet, en tale til familiefesten eller forberedelse til eksamen.

Lars Klingert indtaler lydbog i Multimediestudiet

I bogen kan du blandt andet få hjælp til at:

Vi bringer her et uddrag fra FORLAGSLIV (december 2016), hvor Mette Rou Lund stiller Lars Klingert 6 spørgsmål om det at ´brænde igennem´:

Hvad vil det sige at være hemmeligt klog?
”Mange mennesker er fagligt dygtige. Men derfor er det ikke sikkert, at de er dygtige til at formidle deres viden. Hvis man ikke overbevisende kan kommunikere sit budskab, risikerer man at være hemmeligt klog. Og det er der ikke noget ved, når det handler om at få budskabet ud og brænde igennem.”

Hvorfor har du skrevet Brænd igennem?
”Gennem mine mange år som underviser er jeg stødt på et utal af mennesker, der, til trods for mange års erfaring med at formidle, har haft svært ved at forny sig og brænde igennem, når de skulle holde taler og oplæg. De sidder fast i Power Point, eller i en fastgroet form, der ikke alene keder dem selv, men til tider også deres tilhørere. Min bog er både skrevet til dem og til nybegynderen udi præsentationskunsten, der skal lære at formidle viden. Endelig har jeg skrevet den til festtaleren, der skal kunne løfte en ellers nogle gange tung affære til et niveau, der tåler at blive hørt af andre end taleren selv.”

Kan alle lære at blive gode til at fremlægge mundtligt? Også dem, der er rystende nervøse?
”Nervøsitet er egentlig noget meget fint noget. Det er en form for moralsk sikring af, at taler yder sit ypperste og strammer sig an. Det er udmærket for tilhørerne, for der er jo grænser for, hvad man kan byde andre mennesker. Vi tager deres tid, når vi holder tale – og andre menneskers tid og ører er kun til låns. Men nervøsiteten må ikke blive for dominerende. Der kan ske det uheldige, at man går i sort, siger noget sludder eller simpelthen går eller undlader at tage ordet. Og det er en trussel mod vores demokrati, at en del mennesker ikke vil tale i større forsamlinger.”

Hvordan tackler du selv nervøsitet?
”Man tror, det er løgn, men nogle gange kan jeg godt glemme, hvad jeg selv underviser i. Når jeg en sjælden gang imellem selv bliver ramt af nervøsitet, skal jeg huske at tænke: ”Jeg må gerne være nervøs”. Jeg anerkender nervøsiteten som et vilkår, der ikke er i vejen, men som en naturlig tilstand. Så slipper følelsen sit kvælertag. Det handler ofte om at gribe nervøsiteten fra flere sider på én gang. Kognitivt, kropsligt og følelsesmæssigt.”

Den typiske fejl alle laver, når de skal holde et oplæg?
”At de glemmer at oplægget eller talen er til ære for modtager og ikke dem selv. Slip selvoptagetheden, og fokuser i stedet på modtager og modtagers behov.”

Hvordan husker man modtagerne?
”Ved at tænke på, hvorfor de skal høre på det, man siger. Stil eksempelvis et par retoriske spørgsmål. Men husk, at de skal have et vist niveau. Det nytter ikke, at man spørger som forsangeren i et band. Han spørger uden videre ud i en folkemængde på måske 20.000 mennesker: ”Er I der, Horsens?”. Der er jo ingen, der reelt er i tvivl om, om de er der eller ej. Men alligevel virker det som om, de nærmest bliver lykkelige over at få spørgsmålet. De skriger i hvert fald meget højt af begejstring. Det skal du nok ikke forvente til et møde. Og der kan du i øvrigt ikke spørge folk, om de er der. Der skal de retoriske spørgsmål have lidt mere dybde og forankring i dit indhold.”

Kategorier: Lydbog, Lindhardt & Ringhof, Indtaling

Tilbage til oversigten