Hvad har blindhed, skiløb og synstolkning med hinanden at gøre?


Af: Vibeke Morsing | 30. maj 2017


Filmen om en blind skiløber og hans optakt til verdens hårdeste skiløb er blevet synstolket i Multimediestudiet.

Arne Christensen har som den første blinde skiløber i verden gennemført Arctic Circle Race 2016 - også kaldet verdens hårdeste skiløb - 160 km på langrendsski i et kuperet landskab. Et langrendsløb på 160 kilometer er hårdt nok i sig selv. Men for 62-årige Arne Christensen er udfordringen især, at han ikke kan se.

Hele optakten og træningen forud for løbet, er der blevet lavet en film om, og én af Multimediestudiets rutinerede speakere, Dorthe, har indtalt synstolkningen, som er et ekstra lydspor med billedforklaringer til fordel for de synshandicappede.

På billedet er Arne og Dorthe i færd med at gennemgå manuskriptet.

Arne og Dorthe i gang med manuskriptet for synstolkning

Arne Christensen er den første blinde atlet i verden, der har stillet op til det grønlandske langrendsløb, der foregik over tre dage med to teltovernatninger på indlandsisen. Med sig havde han to ledsagere og 'Team Blind' bestod af i alt fem personer. I forhold til seende skiløbere er det eneste Arne har behov for, en ledsager og et højttalerheadset der både forstærker ledsagerens stemme og som giver et pejlemærke i naturen, som han kan følge som sigtepunkt.

Udover gennemførelsen af det krævende Arctic Circle Race, har Arne blandt andet deltaget fem gange i langrendsdisciplinen ved De Paralympiske Lege, og var den første blinde dansker, der gennemførte 'Vasa-Loppet' på 90 kilometer i Sverige. Til daglig arbejder han som socialrådgiver ved Instituttet for Blinde og Svagsynede i Hellerup.

Med sine utrolige præstationer, er Arne i den grad med til at vise, at selv om der er begrænsninger, når man er blind, så er der også masser af muligheder.

Kategorier: Synstolkning, Dokumentar, Film, Blinde og Svagsynede

Tilbage til oversigten