Det færøske blod


Af: Vibeke Morsing | 05. januar 2017


Siri Ranva Hjelm Jacobsen har været i studiet for at indtale sin debutroman 'Ø' udgivet af forlaget Lindhardt & Ringhof, som er en barsk og besnærende roman om tilhørsforhold, slægtens betydning og om længsel mod noget, der er fjernt og nært på samme tid.

Siri Ranva Hjelm Jacobsen i studiet

Det er en fortælling om et ungt færøsk par, der udvandrer til Danmark, om deres liv i et andet land, og om deres datter, der bliver taget med tang og derfor ser farlig ud som spæd, men vokser sig køn med tiden. De vender siden aldrig tilbage til Færøerne. Længslen efter Færøerne nedarves og barnebarnet spejler sin identitet i det tabte. Det færøske blod, der her i tredje led måske nok er blevet lidt udvandet, knytter stærke bånd til det Færøerne, som barnebarnet nostalgisk længes mod, men som hun også samtidig ved, at hun aldrig bliver et fuldgyldigt medlem af. Dén følelse beskrives som om, man er gæst i sin egen familie.

Ikke desto mindre er fortællersken draget af Færøerne. Denne dragning formår forfatteren gennem slægtens historie, den færøske natur og den i kulturen iboende overbevisning om, at der-er-mere-mellem-himmel-og-jord, at skildre så poetisk og så præcist, at man som læser også lige så stille begynder at længes mod det lille øsamfund. Det er yderst besnærende og barskt på samme tid.

Enhver der holder af ny, nordisk litteratur bør unde sig selv at læse den.

Save

Kategorier: Lydbog, Lindhardt & Ringhof

Tilbage til oversigten